Brocantemarkt, Frankrijk

Trouvez des trésors en France

       

Frankrijk……

Schatten zoeken in Frankrijk

Als ik aan Frankrijk denk, dan denk ik aan brocante markten, struinen door de straten van slaperige dorpjes die voor dag en dauw, één dag ontwaken en in alle vroegte vollopen met handelaren die de mooiste brocante uitstallen.

Voor de Fransen is brocantes bezoeken een populaire vrijetijdsbesteding.
Voor mij is het de leukste baan die er is… Brocante zoeken in Frankrijk heeft iets spannends. In alle vroegte op pad, de spanning in je lijf, de Franse marktlocaties in oude stadjes, pittoreske dorpspleinen in combinatie met het zonnige weer zorgen voor sfeer.
We zijn vol verwachting wat gaan vinden……..
Soms teleurgesteld, soms met een brede glimlach en een volle auto richting huis.
Voor de één oude rotzooi voor mij de mooiste schatten die er zijn.


Brocantes en Vide-greniers
Er is een verschil tussen een brocante en een vide-grenier.

Vide-grenier betekent letterlijk ‘zolderopruiming’ en worden vrijwel in elk dorp op het platteland georganiseerd. Vaak zonder al te veel aankondiging, op een A4-tje langs de weg of bij de supermarkt, wordt aangegeven waar en wanneer de vide-grenier gehouden zal worden.

Brocantes worden meestal in wat grotere steden gehouden. De prijzen liggen doorgaans ook wat hoger dan bij een vide-grenier, maar dat geldt ook voor de kwaliteit van de aangeboden spullen.

  

Tips voor de brocantemarkt
*Trek de wandelschoenen aan en neem een trolley of steekwagen mee voor het vervoer van je spullen. Vergeet niet wat oude kranten voor het inpakken van breekbare spullen.

*Ga op tijd op pad, hele vroege vogels struinen al vanaf vier uur ’s ochtend over de markt en zaklamp is dan wel een musthave. Maar vrees niet, ook als je later komt is er nog genoeg te vinden. Aan het eind van de dag zijn er soms nog leuke koopje te halen, handelaren willen dan van hun spullen af.

*Zorg voor contant geld, het liefst zoveel mogelijk kleine coupures, pinnen is niet in iedere plaats mogelijk

*Zie je een rij auto’s staan dan weet je dat je op de juiste plek bent aangekomen. De bermen staan vol, men neemt het niet zo nauw met de verkeersregels. Kom op tijd dan kun je de auto nog redelijk dicht bij de markt zetten en hoef je niet zo ver met de spullen te lopen. (soms heb je geluk dat er net iemand weggaat.. sluit dus niet zomaar achteraan in de rij aan) Op de bekende markten is het vaak lastig om een plek te vinden.

*Heb je honger gekregen dan kun je in ieder cafeetje een café noir met een pain un chocolat of croissantje bestellen. Op de grotere markten zijn er vaak voldoende eettentjes (lees friettent) rond het middaguur is het hier erg druk. Wil je geen tijd verliezen neem dan je eigen broodje en drinken mee, dan hoef je niet achter aan in de rij aan te sluiten. Vergeet niet een flesje water mee te nemen,,.. Van brocante zoeken krijg je dorst.. 😉

*Tja en dan nu misschien wel het moeilijkste van alles… de Franse taal… Hoe onderhandel je op de Franse brocantemarkt als je geen of een beetje Frans spreekt, met handen en voeten kom je een heel eind. Neem pen en papier mee dan kun je het bedrag wat je wil betalen opschrijven en zo kan er toch over de prijs onderhandeld worden. Begin in ieder geval altijd met een vriendelijke begroeting dat is het halve werk. Tegenwoordig is een vertaalapp op je mobiel een uitkomst..

             

De meest bekende Franse brocante
In de stad Lille (net over de Belgische grens) wordt ieder jaar in het eerste weekend van september de grootste en meeste bekende brocante gehouden. Deze groots opgezette brocante is door heel de stad en duurt het gehele weekend. Alle straten staan vol met handelaren die hun spullen te koop aanbieden. Wees op tijd want Lille is bekend en erg druk…
Wil je niet zelf rijden er zijn genoeg touroperators die een georganiseerde reis  naar de brocantemarkt in Lille in hun programma hebben

Ga je op vakantie en wil je zelf op brocantejacht dan zijn er voldoende website waar je kunt zoeken naar een markt bij jou in de buurt.

www.brocabrac.fr
www.vide-grenier.org

Het Franse huis
Wil je niet zelf op pad en toch de mooiste brocante in je huis..
Neem dan een kijkje op onze website www.het-franse-huis.nl

Geef een reactie