Peren met serranoham en balsamico siroop
200 gram suiker
80 ml balsamico azijn
4 laurierbladeren
4 peren
4 dunne plakken serranoham
Zee zout en verse zwarte peper
Handvol rucola of gemengde sla
1 klein zakje pijnboompitjes
Klein scheutje olijfolie
1 Zet een pan met 600 ml water op en voeg hieraan toe de suiker, laurierbladen en balsamico azijn. Breng het aan de kook en laat het koken tot de suiker is opgelost.
2 schil de peren, laat de stokjes en de klokhuizen intact. Snij de onderkant recht af zodat de peer kan blijven staan. Voeg de peren toe aan het kokende water. Laat ze in het water tot ze zacht zijn geworden, zonodig de peer af en toe draaien. De tijd van koken is afhankelijk van hoe rijp de peren zijn. haal de peren uit het water als ze zacht zijn, laat ze uitlekken en afkoelen. Als de peren helemaal zijn afgekoeld wikkel de ham er omheen.
3 Voeg bij het water de zeezout en peper en laat het inkoken tot een dikke balsamico siroop
4 Leg op een bord de sla en zet de peren in het midden, strooi hier over heen de pijnboompitjes. Mix bij het ingekookte water ( balsamico siroop) de olijfolie en sprenkel dit over de peren.
Een prachtig voorgerecht voor aan de kersttafel. Makkelijk te maken met een prachtig resultaat.
Het zoet van de peren combineert heerlijk met het zout van de serranoham. Echt een recept wat je een keertje geprobeerd moet hebben.
Eet smakelijk.